Hoppa till sidans innehåll

BLÖTT FIRANDE NÄR FÖRSTA SERIESEGERN VAR KLAR

04 JUN 2020 08:19
Vi gör ännu en nostalgiresa i väntan på att säsongen skall sättas igång. Denna gång tar vi oss tillbaka till 1989 då HGIF för första gången stod som seriesegrare. En seger som bl.a firades med att tränare Patrik Bergman hamnade i dammen.
  • Uppdaterad: 04 JUN 2020 11:19

1987 tog sig HGIF upp i division fem för första gången. Men det gjorde man inte som seriesegrare utan genom att man kvalificerat sig som en av de bäst placerade tvåorna i distriktet. Sejouren i femman blev dock bara ettårig och när säsongen 1989 stod för dörren var det alltså division sex som gällde igen. 
Evert Ekelund tog nu ett steg tillbaka efter fem säsonger som tränare. Patrik Bergman tog över som spelande tränare och fick fira serieseger direkt. Evert fanns dock kvar i föreningen som stöttning och han gjorde också några matcher som spelare. 
Spelartruppen var i stort sett intakt från föregående säsong. Några av oss äldre spelare kände revanschlusta men truppen i stort var var väldigt ung och medelåldern låg på lite drygt tjugo år. HGIF hade detta år samtidigt ett väldigt lovande 16 års lag och några av dom fick nu göra debut i A-laget. Ulf Bergstrand hade gjort deb redan året innan och Tomas Andersson tog plats i laget från seriestart. Då HGIFs mångårige ytterspringare Stefan Sjögren drabbades av en knäskada under våren tog Mattias Ljunggren (numera Hörlén) över den platsen. Ulf, Tomas och Matttias födda 1973 var alltså endast 16 år.
Vårsäsongen skulle sedan bli ett enda stort segertåg då man blev obesegrade och tappade endast poäng i bortamötet i Österbymo. Närmast förlust var man i bortamötet i Ormaryd där halvtidsledningen med 2-1 stod sig matchen ut. Ormaryd hade det året en ny fin klubbstuga och när vår segersång ljöd högt kom en liten besviken hemmaledare in och påpekade att det inte var lämpligt att stampa så hårt i golvet då det kunde orsaka skada på detsamma. Vi åtlydde uppmaningen och tog upp sången en gång till, då utan att stampa i golvet. I hemmamötet mot IFK Eksjö var vi också illa ute. Efter första halvlek var det nämligen underläge med 0-2 men efter ett tidigt mål i andra halvlek vände vi till seger med 4-2 efter ett hattrick av Böna Herbertsson. Böna öste in mål under säsongen. Hela 33 strutar svarade han för och bildade ju ett av HGIFs vassaste anfallspar genom tiderna med Tomas Lööf. Tomas missade dock en del matcher under våren p.g.a. militärtjänstgöring. 
Inför hösten såg serieledningen stabil ut men inledningen på hösten blev inte lika framgångsrik som våren. Visserligen inleddes det med en klar hemmaseger mot Asby men sedan kom man in i en formsvacka med förluster i såväl Bälaryd som i Solberga. När man sedan endast fick oavgjort hemma mot Ormaryd kröp sig trion Ormaryd, Bälaryd och Österbymo närmare. Mötet mot Ormaryd minns man kanske mest av Dennis Ekmans ledningsmål i början av andra halvlek. Dennis som kom till HGIF under föregående säsong var kanske inte känd som någon vass skytt utan var väl mer en teknisk spelare. Men här fick han till det måste man säga med en riktig långpärla från nästa halva plan som borrade sig in i krysset. Nu räckte ju det inte till seger utan Ormaryd kunde kvittera och matchen slutade 1-1. 
Nu ryckte emellertid HGIF upp sig och hittade tillbaka till sitt fina spel från våren. Först med storsegrar mot såväl Anneberg och i derbyt mot Eksjö på Ränneborg. Efter hemmaseger mot Gripenberg väntade toppmöte mot Österbymo hemma på Höredavallen. Här kunde HGIF säkra seriesegern vid vinst men oavgjort kunde också räcka om resultaten i övrigt gick våran väg. Det blev en dramatisk och svängig match där Böna steg fram som en verklig matchvinnare med att svara för alla HGIFs fyra mål. Matchen slutade nämligen 4-4 där vi var i underläge med 2-4 med tio minuter kvar. Kvitteringen kom precis i slutet på en patenterad frispark under ribban från Böna. Då Ormaryd samtidigt besegrade Bälaryd var seriesgern klar med en omgång kvar. Stort jubel utbröt när det beskedet kom och visst blev det segersång med stamp i golvet även nu. Men först hamnade Patrik alltså i dammen. 
HGIF var alltså tillbaka i femman igen och där blev det några framgångsrika säsonger med bland annat kval till division fyra 1995. Många av 16 årslagets spelare var med på den resan. Men det är en annan berättelse som vi kanske tar någon annan gång.Bullen Bergman i hård kamp i sista matchen mot Österbym
o. HGIFare i bakgrunden är Tomas Andersson, Patrik Bergman, Krister Herbertsson Ulf Bergstrand och Patrik Frisk

Fakta från säsongen 1989


Delar av HGIFs seriesegrare 1989. Bilden tagen efter sista vårmatchen
Stående fr.v:  K-C Thydén, Lasse Herbertsson, Dennis Ekman, Patrik Bergman, Evert Johansson 
(numera Hägg), Björn "Böna" Herbertsson, Krister " Kid" Herbertsson, Kim Forsman, Kalle Herbertsson
Sittande fr.v: Ulrik "Bullen" Bergman, Ingemar "Lien" Ekelund, Patrik Frisk, Ulf Bergstrand, Joakim Frisk, Peter Lång, Kaj Svensson


Det så framgånsrika P16 årslaget från 1989. Laget gick året efter upp i juniorserien där man endast förlorade en match och avancerade upp till högsta juniorserien 1991.
St fr.v:  Krister Herbertsson, tränare, Tomas Andersson, Ulrik Herbertsson, Kjell Johansson (numera Johannesson), Mattias Ljunggren (numera Hörlén), Erik Axelsson, Mats Sjöstrand, Patric Sjöberg, Ludvig Hultgren, Elsa Stenström, lagledare
Sittande fr.v: Björn Sigurd, Benny Cederborg, Daniel Johansson (numera B
jörketun), Fredrik Magnusson, Stellan Svensson, Marcus Hjalmarsson, Daniel Johansson, Jonas och Joakim Stenström.
Liggande: Jens Hildorsson


Fotnot: Några fler tränare har fått gå samma öde som Patrik Bergman att hamna i dammen. Såväl Leif Söderberg som Toivo Hakkarainen. Efter att Håkan Andersson använt dammen som avsvalkare efter ett träningspass råder dock numera totalt badförbud där på Håkans inrådan. Stanken från dammen sätter sig nämligen i skinnet vilket gjorde att Håkan fick förbruka två flaskor Dubbeldusch efteråt för att bli av med den. 
Skribent: Ingemar Ekelund
Epost: This is a mailto link

   

   


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bonus till Dej och föreningen
när Du handlar på Intersport
Klicka på bannern och anslut Ditt intersportkort 

  

 

 Klicka på bannern och
anslut Ditt spelkort så
stödjer Du Höreda GIF

 

 

Följ HGIF via Twitter
Liverapporter från A-lagets matcherFölj HGIF på sociala medier

 

 

 

Postadress:
Höreda GoIF - Fotboll
Höredavallen
57595 Eksjö

Besöksadress:
Höredavallen
57595 Eksjö

Kontakt:
Tel: 0705670012, 0722041200
E-post: This is a mailto link

Se all info