Hoppa till sidans innehåll

INTENSIV HÖST GAV DUBBLA SERIESEGRAR

20 MAJ 2020 12:26
I brist på matcher får vi ägna oss åt nostalgi. Denna gång tar vi oss tillbaka till säsongen 2001. En historisk säsong som gav dubbla seriesegrar där en klubbikon banade väg åt oss i ett motståndarlag.
  • Uppdaterad: 20 MAJ 2020 19:13

Foto från Smålandstidingen: Glada HGIFare firar efter att seriesegern säkrats i sista matchen mot Solberga
Säsongen 2001 blev historisk då HGIF efter en intensiv höst kunde stå som seriesegrare för såväl A som B-lag. Eller första och andra lag som det hette säsongerna 2000 och 2001. De säsongerna spelades nämligen som rak seriepyramid där B-lagen placerades in efter ranking i den. Det betydde att HGIFs första lag spelade i division sex och andra laget spelade i division sju. Och det skulle alltså bli en synnerligen lyckad säsong för HGIF med seriesegrar för bägge. Men vi går tillbaka till säsongen 2000 först. 
HGIF hade där missat seriesegern i sista matchen då man förlorade en avgörande seriefinal i Anneberg och på så vis slutade först på fjärde plats i den jämna tabellen. En verkligt bitter förlust som ändå gav revanschlusta till kommande säsong. 
Inför den kom Leif Söderberg in som ny huvudtränare. Spelatruppen var i stort sett intakt men vi hade förluster på Tomas Andersson och Patric Sjöberg som givetvis vara svåra att ersätta. Patric skulle ändå få en avgörande roll för HGIF - mer om detta senare.
Stommen bestod nu av det talangfulla juniorlaget födda 1978-01 som flyttat upp och rutin fanns kvar i form av bland annat Martin Bergman, Ulrik Herbertsson och Peter Gustavsson. David Herbertsson var tillbaka efter en utfykt till Eksjö och från Hult kom Markus Hedin och Johan Danielsson in. Dessutom gjorde Ulf Bergstrand comeback. 
HGIF fick också en bra start på säsongen med tre raka segrar men tappade sen lite form när man fick göra ett ofrivilligt uppehåll på nästan tre veckor. Dels berodde det på att serien innehöll ojämnt antal lag och att man stod över en omgång men också att man fick skjuta upp två matcher. Till matchen mot Eksjös andra lag på Ränneborg dök det aldrig upp någon domare och matchen mot Bälaryd fick skjutas upp på grund av regndränkt plan. När matcherna kom i gång igen blev det visserligen en klar seger i Ormaryd men sedan blev det förlust i hemmamatchen mot Frinnaryd och poängtapp i Hestra mot Torpa AIS andra lag. Frinnaryd skulle sedan bli en tuff utmanare om serisegern. Man förfogade över ett verkligt bra lag och blev, trots att HGIF snuvade dom på seriesegern, korade till årets lag i Smålandsfotbollen då de slagit sig fram till avancemang till Svenska Cupen som, jag tror, landets enda division sex lag. Man tog sig också upp i femman genom kval och gick sedan rakt igenom femman året därpå och hade sedan några år i divison fyra. 
I de två avslutande matcherna på våren blev det i alla fall segrar. Först i Österbymo och sedan avslutade man med en övertygande 3-0 seger mot Eksjö. En match som spelades på Storegårdsplan och som avgjordes redan i första halvlek genom mål av David Herbertsson, Daniel Ljungkvist och Stellan Svensson. Inför hösten såg det nu spännande ut då man lagt sig i ett vinnarhål och även om man låg lite efter hade man ju saken i egna händer. Läget inför hösten såg ut så här
Frinnayd  åtta matcher 21 poäng; Torpa AIS  åtta matcher 20 poäng; Höreda sju matcher 16 poäng. Som vanligt skulle allt avgöras på hösten och där brukade ju HGIF av tradition vara starka och denna säsong blev alltså inget undantag. Men starten på hösten blev väl inte riktigt som man tänkt. Det blev nämligen förlust i höstpremiären mot Österbymo hemma på Höredavallen. En neslig 1-2 förlust där ett klart spelövertag inte gav utdelning. Men det skulle alltså komma bättre tider i en intensiv höst med många matcher. Två hemmasegrar följde mot Torpa och i den uppskjutna vårmatchen mot Bälaryd och sedan väntade seriefinal i Frinnaryd.
Lördagen den 18 augusti 2001 var en stekhet sensommardag och det väntade en verkligt tuff uppgift för HGIF. Ulf Bergstand var avstängd vilket betydde att vi tappade en mittfältare till matchen. Frinnaryds mittfält var ju verkligt starkt. Taktiken blev därför täta byten på mitten mellan Dan Nors, Ulrik Herbertsson och Martin Bergman. Det visade sig kanske bli ett segerrecept då vi defensivt höll det spelskickliga Frinnarydslaget stången. Dessutom hade vi ju vassa avslutare i David Herbertsson och Erik Martinsson på topp. Det var just en mittfältare som kunde ge HGIF det så viktiga ledningsmålet efter dryga tjugo minuter. Stellan Svensson hittade fram till  Dan Nors som kunde placera in bollen från strax utanför straffområdesgränsen. Ett mål som betydde halvtidsledning för HGIF. Andra halvlek blev verkligen en kamp i värmen men HGIF lyckades hålla undan, satsade på omställningar och en sådan resulterade också då Johan Danielsson spelade fram David Herbertsson efter dryga halvtimman. Ett vinstgivande mål som betydde att HGIF toppade tabellen, dock med en match mer spelad än Frinnaryd.
Efter att avfärdat jumbon Ormaryd med 15-0 i veckan efter väntade en ny tuff uppgift för HGIF då Bälaryd tog emot på Tallåsen på lördagen. Detta blev en verkligt dramatisk och svängig match där HGIF kunde gå segrande ur med 4-3. Tre straffar utdömdes i matchen två för hemmalaget och med kvarten kvar en till HGIF efter att Tomas Lovén blivit bryskt fälld med ett nyckelbensbrott till följd. Straffen satte David Herbertsson säkert. Matchen växlade målmässigt och faktum är att våran målvakt, Magnus Andersson, efter matchen undrade varför vi jublade när vi bara fått oavgjort. Men vinst blev det onekligen och  nu väntade derby mot Eksjö hemma på vallen. En match där HGIF tappade en 1-0 ledning till 1-1 och Frinnaryd var nu åter i förarsätet. Men HGIF skulle få hjälp. Först av Bälaryd som besegrade Frinnaryd  och sedan kom oväntad hjälp av Eksjö på Ränneborg. Det är där Patric Sjöberg kommer in i bilden. Patric som valt att pröva lyckan i Eksjö denna säsong klev fram till att bli en HGIF hjälte när han kvitterade till 3-3 på nick! Patric visade att ränderna aldrig går ur med denna hjälp och Patric var också tillbaka i HGIF året efteråt och har ju nära 250 matcher i HGIF.  Det betydde att HGIF hade saken i egna händer genom att vinna de två avslutande matcherna. Där väntade först Lommaryd på Norrvalla. HGIF gick här fram till en 2-0 ledning i halvlek genom mål av Ulrik Herbertsson och Henrik Hjalmarsson. Henrik hade ett stort genombrott detta år och svarade för många pigga inhopp och vann också skytteligan i andra laget. Denna match slutade dock med en ambulansfärd för Henrik efter en nersparkning. Regnet hade fullständigt öst ner hela matchen och tilltog i andra halvlek och planen förvandlades mer eller mindre till en leråker. Där fick HGIF omgående ett mål i baken och efter en hörna med kvarten kvar var det kvitterat för hemmalaget. Nu uppträdde HGIF ängsligt men fick ändå till ett lyckligt slut då Dan Nors med matchens sista spark lyckades slå in vinstbollen. Dan gjorde många vackra mål under sin tid i HGIF men detta går väl inte till historien som ett sådant då det var en riktig strumprullare som hemmamålvakten i halkan inte nådde. Inte det vackraste men verkligen ett av de viktigaste. Glädjen var stor i HGIF efter matchen och nu väntade Solberga hemma på vallen i sista matchen. 
- Tänk om vi kunde få en kanonstart på matchen så att nervknutarna släpper önskade tränare Söderberg inför matchen.
Och Söderberg blev verkligen bönhörd. 25 sekunder tog det för HGIF att ta ledningen. Stellan Svensson hittade Erik Martinsson på vänsterkanten och Erik fick till ett perfekt inlägg som David Herbertsson mötte med pannan. Erik utökade sedan till 2-0 efter en kvart och det gjorde sedan inget att HGIF bjöd på ett självmål efter en halvtimma. Detta var HGIFs match och precis innan halvlek fick man också till 3-1 på en indirekt frispark som David satte upp säkert. I andra halvlek rann HGIF ifrån till 5-1 och man var tillbaka i femman igen efter två säsongers frånvaro. 
Som grädde på moset kunde andralaget också spela hem sin serie samma helg. Man hade gått obesegrade fram under hösten och seriefinal väntade på söndagen mot Eksjös tredjelag. Men först fick man på lördagen bege sig till Solberga för att spela en uppskjuten match från helgen innan. Efter en 4-2 seger där väntade alltså seriefinal och oavgjort skulle räcka för HGIF. Oavgjort blev det också efter att Glenn Svensson kvitterat i andra halvlek.
HGIF kunde alltså fira dubbla seriesegrar denna helg. En historisk säsong på så vis och även om det inte blivit dubbla seriesegrar har ju HGIF stått överst i tabellen flera gånger efter detta. Kanske vi kan återge någon av dom i ytterligare någon nostalgitripp.

Fotnot:  Rak seriepyramid genomfördes under två säsonger i Småland. Säsongerna 2000-2001. Säsongen gick man dock tillbaka till Reservlagsserier igen. 

All fakta från säsongen 2001


Erik Martinsson in action i matchen mot Solberga.
Här i kamp med Solbergas Johan Lind och Frank Svensson.


Patric Sjöberg


Leif Söderberg                                              

Skribent: Ingemar Ekelund
Epost: This is a mailto link

   

   


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bonus till Dej och föreningen
när Du handlar på Intersport
Klicka på bannern och anslut Ditt intersportkort 

  

 

 Klicka på bannern och
anslut Ditt spelkort så
stödjer Du Höreda GIF

 

 

Följ HGIF via Twitter
Liverapporter från A-lagets matcherFölj HGIF på sociala medier

 

 

 

Postadress:
Höreda GoIF - Fotboll
Höredavallen
57595 Eksjö

Besöksadress:
Höredavallen
57595 Eksjö

Kontakt:
Tel: 0705670012, 0722041200
E-post: This is a mailto link

Se all info